måndag 27 juli 2009

Sitter som gjutet.

Efter film kom modellverkstan. För att kunna gjuta järn behövs en form att gjuta av. Modellsnickarna gjorde den modellen av ingenjörernas ritningar. De var tvungna att veta både hur man finlirar med trä och samtidigt veta gjuterikonstens begränsningar för att kunna ta fram förlagor som fungerade.


Gruppsamtal i modellverkstan.


Hela fabriken drevs och drivs fortfarande av det egna kraftverket i Mörrumsån. Läderremmarna i taket driver maskinerna. I verkstan låg modeller av en fönsterruta till en Volvo amazon som gjordes i Ebbamåla bruk, kugghjul, plåtpressar och massa annat.


Nästa steg i produktionen var att ta modellen från snickeriet in i gjuteriet. Här lade man ner formen i en gjutarflaska och fyllde på med sand och pressade på. När man sedan vände på paketet och försiktigt drog ur formen ur sanden så hade de någonstans att gör av det 1400 gradiga järnet. I högra hörnet ser ni en sådan form och golvet ser ut som sammet men är i själva verket gjutsand.


Dagens storsäljare, Karl-Oskar och Kristina.


Vi är tillbaka och vankar i den gamla traditionen att alltid vara på plats på fel dag. Varje torsdag har de Järnätter när de gjuter inför publik. Hade jag ju velat se live ju!
blog comments powered by Disqus