torsdag 11 juni 2009

Varför Hjo?

Det finns flera förklaringar till ursprunget för namnet Hjo. Enligt en populär historia skall namnet härstamma från att en munk som överraskats av ett plötsligt oväder på Vättern, och spolats upp på stranden uttalat de latinska orden Hic jacet otium – 'Här vilar friden'. Genom att ta begynnelsebokstaven i varje ord bildades ordet "Hjo". Detta är dock med all sannolikhet enbart en skröna, vilket bland annat styrks av att ortens namn tidigare stavades annorlunda än idag. En annan mer trolig förklaring till namnet Hjo bygger på att vattnet i Vättern vid Hjoåns mynning blev grumligt, eller som man sa hjolmigt. Hjo ska då vara en förkortning/förenkling av att man kallat platsen för till exempel Hjolmet eller Hjolm.

Tack Wikipedia!

Jag tycker alltid det fattas en massa bitar i sådana sagor som med munken. Bara för att han sa "Hic jacet otium" efter att det blåst på Vättern så är det fortfarande en ganska lång sträcka till att det ska bli ett ortsnamn. Och vem var med honom? För det skulle förvåna mig om han själv tog initiativet till det. –Shit! Jag sa en så bra grej här nere på stranden. Hic jacet otium - här vilar lugnet. Vad tror ni om att ta varje bokstav i den meningen och...

Jag är mer för det grumliga vattnet. Man ska kalla saker vid sitt rätta namn. Det var bättre förr med den saken om man får tro släkttavlan på Freja vandrarhem.

blog comments powered by Disqus