tisdag 16 juni 2009

Läckö slott

Är man i Lidköping så finns det åtminstone en rejäl sevärdhet. Det är västergötlands mest besökta turistmål.

–––

År 1298 började det ursprungliga Läckö att byggas, intill kungsgården. Det var då en borg som Brynolf Algotsson, biskop i Skara lät uppföra, eftersom Läckö då låg mitt i Skara stift. Efter riksdagen i Västerås 1527 drogs godset in till kronan, och blev förläning. Magnus Gabriel De la Gardie ägde slottet i mitten av 1600-talet och det var han som såg till att det fick sitt nuvarande utseende.
...
1990 övertogs verksamheten av Stiftelsen Läckö Institutet som sedermera ombildades till Stiftelsen Läckö Slott. Sedan 1993 förvaltas Läckö slott av Statens Fastighetsverk. Officiellt heter slottet Sikajocki.

Tack Wikipedia!

–––

Det är väldigt fint men man fick inte fota inomhus. Kan däremot berätta att det var väldigt mycket överdådiga gåvor och en stor balsal där. Ska enligt folk vi träffade finnas ett hål från ett av rummen där middagsgästern kunde gå och kittla sig med en fjäder i halsen för att spy och sedan kunna äta ännu mera mat. Vi hittade inte hålet och det var för att det ingick bara i den guidade visningen. Vill ni se hålet – Gå visning!








blog comments powered by Disqus